o firmie
oferta
przepisy kulinarne
galeria
kontakt
strona g³ówna
Ciekawostki
Jaja są używane w obrzędowości i symbolice różnych kultur oraz jako elementy dekoracyjne. Jest też według religii chrześcijańskiej symbolem życia. W czasie świąt Wielkiej Nocy jajka są malowane i ozdabiane ...
Kopułki z jajkiem
Strona główna » Przepisy kulinarne » KopuÅ‚ki z jajkiem

Składniki na 6 porcji:

  • 4 jajka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • 3 Å‚yżki zielonego groszku mrożonego
  • 6 marchewek konserwowych
  • 2 paski marynowanej czerwonej papryki
  • 1 Å‚yżka listków natki
  • sól
  • maÅ‚e opakowanie (20 g) żelatyny
  • 2 Å‚yżki sosu sojowego
  • 1 Å‚yżeczka curry
  • 3 szczypiory z dymki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój wzdłuż na połówki. Groszek wrzuć na lekko posolony wrzątek, gotuj ok. 3 min. Odcedź, przelej na sicie zimną wodą, osacz i ostudź. Paprykę pokrój w kostkę, marchew w plastry. Bulion zagotuj z curry. Zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę. Dodaj wino i sos sojowy. Płyn wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Na dno 6 małych foremek wlej po łyżce galaretki i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, do foremek włóż po połówce jajka. Wokół ułóż po porcji groszku, natki, marchewki i papryki. Zalej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie. Galaretki wyłóż na talerz, udekoruj szczypiorem pokrojonym na paski. Posyp pozostałym posiekanym jajkiem.
Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu chłodzenia)


o firmie     oferta     przepisy kulinarne     galeria     kontakt     strona gówwna