o firmie
oferta
przepisy kulinarne
galeria
kontakt
strona gwna
Ciekawostki
Jaja są używane w obrzędowości i symbolice różnych kultur oraz jako elementy dekoracyjne. Jest też według religii chrześcijańskiej symbolem życia. W czasie świąt Wielkiej Nocy jajka są malowane i ozdabiane ...
Jajecznica z grzybami po staropolsku
Strona główna » Przepisy kulinarne » Jajecznica z grzybami po ...

Składniki:

  • 4-5 jaj
  • 25dkg młodych grzybów (prawe lub rydze)
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania:
25 dkg młodych grzybów prawdziwych lub rydzów, po pokrajaniu ich na cienkie paseczki, dusimy w 3-4 dkg masła z dodatkiem 1 drobniutko posiekanej cebuli. Miękkie grzyby podprawiamy 3 łyżkami gęstej śmietany, a gdy śmietana zagotuje się, wbijamy 4-5 jaj i dodajemy nieco drobno posiekanej naci pietruszki. Jajecznice smażymy na małym ogniu, mieszając. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, podajemy ją w patelni, w której się smażyła.Kto woli, może posypać usmażoną już jajecznicę pietruszką, a nawet oprószyć najdrobniej posiekanym szczypiorkiem.  Jajecznica z podanych proporcji może zaspokoić apetyt 3 osób.


o firmie     oferta     przepisy kulinarne     galeria     kontakt     strona gówwna