Ciekawostki
Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja ...
Jajka zapiekane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Jajka zapiekane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Jajka zapiekane
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g białej kiełbasy
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- żółtko
- bułka tarta
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Jajka ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż ostrym nożem. Wyjąć białka i
żółtka. Pokrojoną kiełbasę i jajka zemleć. Utrzeć z masłem, chrzanem,
natką, solą, żółtkiem. Skorupki nadziać farszem, posypać bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć połówki jajek farszem do dołu i
usmażyć.
| Do góry   | Strona główna   |